Кава – це більше, ніж просто напій
Сучасна кава – це десятки методів приготування, сотні сортів, різні способи обробки та обсмажки, що безпосередньо впливають на смак. Він може бути ніжним і м'яким або ж насиченим і гірким.
Але як правильно описати смак кави, щоб передати всі його нюанси?
Для точного опису кави використовується таблиця SCAA (Specialty Coffee Association of America), що містить понад 100 дескрипторів – характеристик смаку та аромату.
Зазначити просто "кислотна" або "гірка" – недостатньо, адже різні продукти мають різні відтінки цих характеристик. Наприклад:
Саме тому обсмажувальники та Q-грейдери описують каву через асоціації з відомими продуктами, ароматами та відчуттями.
Часом ви можете відчути апельсин та какао, хоча на упаковці вказано грейпфрут.
Це не помилка! У кожного з нас – унікальне смакове сприйняття.
Щоб стандартизувати опис смаку, використовують спеціальні таблиці дескрипторів, які допомагають легше визначати ароматичний профіль кави.
Одна з особливостей таблиці SCAA – це поділ дескрипторів на кольорові групи.
Наприклад, фруктові нотки можна розділити на три категорії:
Цікаво! Одне й те саме яблуко може бути в усіх групах, але його сприйняття буде різним!
Метод приготування відіграє ключову роль у розкритті смакових якостей кави.
Тому для об’єктивної оцінки смаку використовується капінг – спеціальний метод дегустації.
Це професійна дегустація кави, під час якої:
Капінг дозволяє неупереджено оцінити каву та побачити її справжній профіль без впливу методів приготування.
Кава – це мистецтво. Вона може дивувати щоразу по-новому, якщо навчитися слухати її смакову історію!